Luistelutaito kuuluu kaikille 


MIKSI MUKAAN LUISTELEMAAN

  • Taitoluistelu on hauska ja monipuolinen liikuntamuoto ja sen avulla lapsi oppii niin tasapainoa, koordinaatiota kuin fyysisiä ominaisuuksiakin.
     
  • Parhaiten luistelemaan oppii laadukkaassa seurassa koulututettujen ohjaajien ja valmentajien opeilla. Jokaisella luistelukouluryhmällä on oma koulutettu vastuuohjaajansa.
     
  • Harjoittelu on turvallista. Ohjaajia on riittävästi ja ensiavusta sekä suojavälineistä on pidetty huolta. Jokainen luistelukoululainen on lisäksi vakuutettu tapaturmien varalle.
  • Luistelukoulu on hauskaa ryhmätoimintaa. Luistelijat jaetaan taitojen ja iän mukaan pienryhmiin, joten jokainen lapsi saa juuri oman tasonsa mukaista ohjausta.
  • Luistelukoulu avaa ovet seuran toimintaan. Lapsi voi edetä yksinluistelu-uralle, harrastajaryhmiin tai taitoluistelun joukkuelajiin muodostelmaluisteluun.
     
  • Voivatko pojat osallistua? Ilman muuta ja oikein mielellään! Meillä on tarjota pojille oma vauhdikas ryhmänsä, jossa ohjauksessa on aina mukana pieni poikamainen mauste.

Valmentajien terveiset:
Luistelukoulussa opitaan pienestä pitäen arvokkaita sosiaalisia taitoja kun toimitaan vuorovaikutuksessa ohjaajien ja muiden lasten kanssa. Lisäksi tunnit on rakennettu erilaisten teemojen ympärille, jotta harjoittelu on mielekkäämpää pienille lapsille.
Mielikuvitus ja luovuus ovat osana luistelun harjoittelua.

Laji antaa monipuolisen pohjan vaativuutensa kautta kaikkiin eri lajeihin ja tukee myös liikunnallista elämäntapaa. Keskitymme itsenäisen luistelutaidon opettamiseen, jossa lapsi ei tarvitse tuekseen apuvälineitä. Kehitämme toimintaamme jatkuvasti  ja pyydämme palautetta säännöllisesti.

  • Luistelukoulussa on myös erilaisia teemaharkkoja - mm. kaveriluistelu, naamiaiskerrat ja juhlat, joissa on seuran omia luistelijoita esiintymässä.
  • Kausi päättyy perinteisesti seuran kevätnäytökseen, jossa kaikki luistelijat pienimmästä luikkakoululaisesta alkaen esiintyvät.


VÄLINEISTÄ TIETOA Suomen taitoluisteluliiton sivulta⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠

Taitoluistelijan varusteet


Hyvä luistinkenkä

tukee jalan asentoa, tukee luisteluasentoa ja on sopiva kooltaan. Luistimen materiaalin tulisi olla vuorellista, tukevaa nahkaa. Luistimiin ei kannata ostaa kasvuvaraa, käyttösukan lisäksi kenkään saa mahtua ohut puuvillasukka. Aloittelevan luistelijan kannattaa ostaa hyvät taitoluistimet joko käytettyinä tai uusina. Pieneksi jääneet luistimet voi myydä edelleen lähes ostohintaan.

Hyvä luistinterä on

laadukas taitoluistinterä joka tukee lasta oppimisessa ja kehittymisessä. Siinä on kärkipiikit ja ns. urateroitus. Kärkipiikkejä tarvitaan esimerkiksi tietyissä hypyissä, pirueteissa ja askeleissa. Oikeanlainen terä mahdollistaa myös kaariluistelun ja helpottaa kääntymistä, jolloin luistelun oppimisesta tulee mielekkäämpää.

Hyvä luistelijan asuste on

Liikkumaväljä, joustava ja lämmin. Jää on aina viileä elementti, joten pipo ja lämpimät hansikkaat ovat tarpeen. Kypärän käyttö on suositeltavaa etenkin pienillä lapsilla ja aloittelijoilla.

Luistimien sitominen

Luistinkenkä on nyöritetty oikein silloin, kun nyöritys on varpaiden kohdalta suhteellisen löysä, nilkan kohdalta tiukka (solmu tai kaksoisnyöritys alimmissa hakasissa estää löystymisen) ja varren yläosan kohdalta sen verran väljä, että varren suusta mahtuu sormi kengän ja jalan väliin.

Liian pitkät nauhat on syytä lyhentää sopiviksi. Jään tasolla roikkuvat luistimen nauhat aiheuttavat helposti turhia vaaratilanteita.

Luistimien huolto

Luistimien terien tulee olla terävät. Tylsillä terillä ote lipsuu ja uusien taitojen opettelu hidastuu. Terien kuntoa tuleekin aika ajoin tarkkailla ja tarvittaessa teroittaa. Aloittelevan taitoluistelijan tulisi teroittaa luistimet ainakin kaksi kertaa kauden aikana. Luistimet on AINA teroitettava asiantuntijalla.

Muoviset teräsuojat ovat välttämättömät kuljettaessa jään ulkopuolella.

Lisätietoa varusteista saat paikkakuntasi taitoluistinliikkeestä tai omalta valmentajaltasi

Lisätietoa jennika.rislakeus(a)gmail.com ja petra.ranta-aho(a)hotmail.com 

MUUTA TÄRKEÄÄ
Varusteet: kypärä, teroitetut luistimet ja lämpimät joustavat vaatteet. Jäälle ei tulla tavallisissa ulkovaatteissa, sillä niiden mukana jäälle kulkeutuu hiekkaa.
Ohjaajat noutavat lapset jäälle suoraan pukukopeista. Vanhemmat voivat seurata harjoituksia katsomosta.

Kaikki luistelukoululaiset on vakuutettu luistelukoululisenssillä seuran puolesta. Toimintaohjeet vahingon sattuessa löytyvät täältä.